Skip to content Skip to footer
Planinarski dom “Prijatelj prirode”

Projekat Održivost planinarskog doma “Prijatelj prirode” provodi Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu – REIC, a podržan je od strane fondacije Heinrich Böll.

Tokom svog postojanja, planinarski dom Prijatelj prirode uvijek je težio neovisnosti i društvenoj odgovornosti prema prirodi. Do sada je uspješno realizirano nekoliko projekata koji su bili od ključnog značaja za postizanje neovisnosti. Na primjer, osigurali su kontinuiranu opskrbu pitkom vodom i primjeren tretman otpadnih voda kako bi sačuvali prirodno okruženje.

Sljedeći korak u nastojanjima ka još većoj održivosti doma je izgradnja fotonaponske elektrane. Cilj je postići energetsku neovisnost te osigurati da objekt dobiva električnu energiju iz obnovljivih izvora. Time će dodatno smanjiti utjecaj na okoliš i postati još odgovorniji prema prirodi.

Udruženje je godinama skupljalo novac za izgradu fotonaposnke elektrane, no budući da nisu profitna organizacija do sada su uspjeli sakupiti svega 5.000 KM. S tim u vezi su se priključili projektu pod nazivom Održivost planinarskog doma “Prijatelj prirode” koji provodi nevladina organizacija Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu – REIC, a koji se podržan od strane fondacije Heinrich Böll, kroz koji se provodi kampanja koja ima za cilj da prodajom vaučera sakupi ostatak novca za izgradnju fotonaponske elektrane.

KlijentReicDatum1. august 2023.Share